ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Μία από τις πιο συχνές παθήσεις του οφθαλμού είναι ο καταρράκτης. Η πιο συνηθισμένη μορφή του είναι αυτή που αποκαλούμε «γεροντικός καταρράκτης», η οποία εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού και αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία. Μπορεί όμως να προκληθεί και από νοσήματα, συστηματικά ή οφθαλμολογικά, από λήψη φαρμάκων ή από τραυματισμούς (μετατραυματικός καταρράκτης), ενώ σπάνια υπάρχει εκ γενετής (συγγενής καταρράκτης).

Τι είναι;

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Ο κρυσταλλοειδής φακός, ο όποιος βρίσκεται πίσω από την ίριδα (το χρωματιστό τμήμα του οφθαλμού), είναι φυσιολογικά διαυγής. Μέσα από αυτόν περνάει το φως για να φτάσει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας ο φακός αυτός χάνει την αρχική του σύσταση και αρχίζει να θολώνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εισέρχεται το φως μέσα στο βολβό με όλη του την ένταση και σταδιακά να μειώνεται η όραση. Ανάλογα με το βαθμό της θόλωσης, το ρυθμό της εξέλιξης και το σημείο του φακού στο όποιο εμφανίζεται αυτή η θόλωση εξαρτάται η ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθεί ο καταρράκτης.

Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ σύμπτωμα που έχει ο καταρράκτης είναι η σταδιακή μείωση της όρασης. Πόνος, αίσθημα ξένου σώματος, ερυθρότητα, δακρύρροια ΔΕΝ είναι συμπτώματα που οφείλονται στον καταρράκτη.

Τεχνική αφαίρεσης του καταρράκτη

  • Η πιο διαδεδομένη τεχνική είναι αυτή της φακοθρυψίας. Κατά την επέμβαση ο θαμπός φακός αφαιρείται και αντικαθιστάται με έναν διαυγή, τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό (IOL).
  • Femtosecond Laser – LenSx. Τελευταίας γενιάς μηχάνημα για τη χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη.