Κολλύρια: η χρήση τους

Τα κολλύρια είναι ισχυρά  φάρμακα.
Τα φάρμακα μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία ασθενειών ή στην ανακούφιση επώδυνων καταστάσεων. Εν τούτοις είναι σημαντικό να

θυμόμαστε ότι τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και μερικές φορές προκαλούν προβλήματα όσο και αν θεραπεύουν ασθένειες.
Όπως κάθε άλλο φάρμακο έτσι και τα κολλύρια μπορούν να επηρεάσουν την γενική υγεία Είναι μικρό ποσοστό των οφθαλμικών σταγόνων που περνάει στο υπόλοιπο σώμα. Γι’αυτό οι περισσότερες παρενέργειες είναι τοπικού χαρακτήρα, δηλαδή επηρεάζουν τα μάτια, παρά το υπόλοιπο σώμα..

Χρησιμοποιώντας τα φάρμακα σωστά.
Όταν σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει πάντα να προσέχετε τα παρακάτω:
•    Να είστε σίγουροι ότι ξέρετε το όνομα του φάρμακου και πόσο συχνά πρέπει να το παίρνετε.
•    Να διαβάστε τις εσώκλειστες οδηγίες που περιέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την χρήση, τους κίνδυνους, τις παρενέργειες.
•    Εάν έχετε δυσανεξία κατά την διάρκεια της χρήσης των κολλυρίων, θα πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα μαζί μας. Μπορεί να σας συστήσουμε άλλη αγωγή ή διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Μερικές φορές τα κολλύρια είναι τόσο σημαντικό να χορηγούνται ώστε ακόμη και ανεπιθύμητες ενέργειες να πρέπει να τις υφιστάμεθα στην κατεύθυνση της σωστής αγωγής.

Αλλεργίες
Ενημερώστε μας εάν είστε γενικότερα αλλεργικός ή εάν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο. Κάθε φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.
Αλλεργικές αντιδράσεις σε οφθαλμικά κολλύρια συχνά οδηγούν σε κνησμό (φαγούρα), οίδημα (πρήξιμο) και εξανθήματα γύρω από τα μάτια.
Μερικοί συγχέουν τα συμπτώματα αυτά, θεωρώντας ότι χειροτερεύει η πάθηση για την οποία πήραν τα κολλύρια και τα χρησιμοποιούν συχνότερα, χειροτερεύοντας έτσι την κατάσταση.
Εάν τα μάτια γίνουν κόκκινα, ή τα βλέφαρά σας γίνουν κόκκινα ή πρησθούν ή έχετε κνησμό μετά την έναρξη χρήσης κολλυρίων ενημερώστε μας.

Κολλύρια κατά την διάρκεια της εξέτασης

Μυδριατικά κολλύρια χρησιμοποιούνται για να μεγαλώσουν η να διαστείλουν την κόρη του ματιού, επιτρέποντας μας να εξετάσουμε λεπτομερέστερα τον βυθό του ματιού σας.
Τα μυδριατικά κολλύρια συχνά θολώνουν την όραση για αρκετές ώρες  και το δυνατό φως μπορεί να γίνει ενοχλητικό. Το διάστημα όμως ποικίλλει από άτομο σε άτομο.
Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε πόσο θα επηρεασθεί η όραση σας. Επειδή η οδήγηση είναι δύσκολη μετά την εξέταση, θα πρέπει να φροντίσετε κάποιος να σας συνοδεύσει.
Τα μάτια των παιδιών συχνά διαστέλλονται φαρμακευτικά για να γίνουν μετρήσεις για χορήγηση γυαλιών. Οι γονείς των παιδιών συχνά παίρνουν συνταγή για μυδριατικά κολλύρια ή αλοιφή την οποία βάζουν στο μάτι των παιδιών αρκετές ώρες πριν την εξέταση. Σπάνια το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως πυρετός και ναυτία.
Μπορεί να εμφανισθούν αλλεργίες με εξάνθημα στο δέρμα.
Εάν δείτε κάποιο από τα παραπάνω διακόψτε την αγωγή και ενημερώστε μας.

Τα αναισθητικά κολλύρια, αναισθητοποιούν (μουδιάζουν) το μάτι μέσα σε δευτερόλεπτα από την εφαρμογή και έτσι δεν αντιλαμβάνεσθε τον πόνο.
Όμως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στο  ιατρείο και ποτέ δεν δίνονται για χρήση στο σπίτι. Επανειλημμένες χρήσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς για την επιφάνεια του ματιού.

Κολλύρια χωρίς ιατρική συνταγή

Υπάρχουν αρκετά κολλύρια που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.
Παρ  όλα αυτά θα πρέπει να θυμάστε ότι:
–  θα πρέπει να τα χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες
–  μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Τα τεχνητά δάκρυα είναι διαλύματα εφύγρανσης τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση ενός ερεθισμένου ματιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο συχνά χρειάζεται. Στους αλλεργικούς χρησιμοποιούνται τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά.

Τα αποσυμφορητικά κολλύρια περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες “ασπρίζουν” το μάτι συστέλλοντας τα αγγεία.
Δεν βελτιώνουν την υγειά του ματιού, ωστόσο ανακουφίζουν την εμφάνιση του ελαττώνοντας την ερυθρότητα.
Γενικά είναι ακίνδυνα αν δεν χρησιμοποιούνται συχνά.
Εάν χρησιμοποιούνται συχνά, τότε τα μάτια σας μπορεί να γίνουν περισσότερο κόκκινα όταν σταματήσετε την χρήση τους. Μια από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φάρμακων αυτών είναι η χρόνια διαστολή της κόρης κατάσταση επικίνδυνη για μερικές μορφές γλαυκώματος.

Κολλύρια με ιατρική συνταγή

Στεροειδή (κορτικοστεροειδή) κολλύρια.
Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα κολλύρια πρέπει να γνωρίζετε ότι μειώνεται η αμυντική και επουλωτική ικανότητα του ματιού. Παρατεταμένη χρήση οδηγεί σε μείωση της όρασης εξ αιτίας γλαυκώματος ή καταρράκτη. Παρ΄ολους τους κίνδυνους, τα οφέλη από την θεραπεία με στεροειδή είναι μεγάλα και γι αυτό επιβάλλεται να χορηγούνται.

Κολλύρια για την θεραπεία μόλυνσης δίνονται όταν ο οφθαλμίατρος σας πιστεύει ότι έχετε λοίμωξη που θα ανταποκριθεί στην αγωγή. Το κοκκίνισμα του ματιού δεν είναι απαραίτητα σύμπτωμα λοίμωξης.
Ένα μόνο φάρμακο δεν αντιμετωπίζει όλους τους τύπους μόλυνσης και μερικές φλεγμονές δεν αντιμετωπίζονται με κανένα γνωστό κολλύριο.
Μπορεί να διαπιστώσετε βελτίωση της κατάστασης σας μετά από αρκετές μέρες. Εάν όμως χειροτερέψει ειδοποιείστε μας, γιατί η λοίμωξη μπορεί να είναι ανθεκτική στα κολλύρια ή μπορεί να είσθε αλλεργικός στο φάρμακο.

Κολλύρια για την θεραπεία γλαυκώματος τα οποία ελαττώνουν την πίεση του ματιού, είτε ελαττώνοντας το σχηματισμό του υδατοειδούς υγρού είτε αυξάνοντας την παροχέτευση του έξω από το μάτι.
Όλα αυτά τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες όπως μικρή κόρη ή θολή όραση και θα πρέπει να γίνονται ανεκτές διότι τα φάρμακα αυτά είναι απαραίτητα για την θεραπεία του γλαυκώματος. Όταν χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού, το οποίο συνήθως απομακρύνεται μετά από μερικές μέρες.
Μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς η οποία μπορεί να συνοδεύεται από την ξαφνική εμφάνιση λάμψεων, και μαύρων στιγμάτων. Τέτοια συμπτώματα πρέπει να αναφέρονται αμέσως.
Αλλά κολλύρια οι β-αναστολείς μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην  αναπνοή στους άρρωστους που πάσχουν από άσθμα ή πνευμονικό εμφύσημα.  Επίσης μπορεί να προκαλέσουν βραδυκαρδία ή αρρυθμία ή να χειροτερεύσουν καρδιολογικές καταστάσεις.
Εάν εμφανισθούν προβλήματα μετά από την χρήση αυτών των κολλυρίων σταματήστε την χρήση τους και ενημερώστε μας.
Η  επινεφρίνη μπορεί να προκαλέσει παροδική ερυθρότητα και μεγάλωμα της κόρης. Επίσης μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία ή αρρυθμία.

Πως να βάζετε οφθαλμικές σταγόνες

Το να βάζετε σταγόνες στο μάτι σας μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή,  γίνεται όμως ευκολότερο στην πορεία.

•    Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα πίσω.
•    Τραβήξτε το κάτω βλέφαρο μακριά από το μάτι, δημιουργώντας μια τσέπη είτε α) τραβώντας το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω με τον δείκτη   είτε β) κρατώντας το βλέφαρο προς τα έξω με τον δείκτη και τον αντίχειρα.
•    Αφήστε την σταγόνα να πέσει μέσα στην τσέπη χωρίς να ακουμπήσετε το μάτι ή το βλέφαρο.
•    Κλειστέ το μάτι σας (μην το ανοιγοκλείνετε) και εφαρμοστεί ελαφρά πίεση στο σημείο που τα βλέφαρα συναντούν την βάση της μύτης.
•    Πιέστε εκεί για 2-3 λεπτά.
•    Πριν ανοίξετε το μάτι σκουπίστε με ένα χαρτομανδηλο τις σταγόνες που δεν απορροφήθηκαν.

Εάν πρέπει να πάρετε περισσότερα από ένα κολλύρια περιμένετε 3-5 λεπτά πριν χρησιμοποιήσετε το επόμενο.

Είμαστε στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες.