Χόντος Ν., Γκιούσας Κ., Μπρουζούκης Χ., Γκιούσας Γ., Χόντος Θ.
Σκοπός: Η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της ενδοφθάλμιας πίεσης μετά από Nd:YAG LASER οπίσθια περιφακιοτομή.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήσαμε μια αναδρομική μελέτη 1000 οφθαλμών (756 ασθενών) που υποβλήθηκαν σε Nd:YAG laser οπίσθια περιφακιοτομή για δευτερογενή καταρράκτη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών. Όλοι οι ασθενείς είχαν μια ελάχιστη περίοδο παρακολούθησης 6 μηνών και μέσο όρο παρακολούθησης 2,5 έτη. Ταξινομήθηκαν σε 4 ομάδες: ομάδα Α χωρίς ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, ομάδα Β χωρίς ατομικό αλλά με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, ομάδα Γ με γλαύκωμα υπό αγωγή πριν τη επέμβαση του καταρράκτη αλλά με διακοπή αγωγής στην συνέχεια, ομάδα Δ με γλαύκωμα υπό αγωγή πριν και μετά την επέμβαση του καταρράκτη με και χωρίς προσωρινή διακοπή της αντιγλαυκωματικής αγωγής. Στις ομάδες ορίσαμε και υποομάδες αριθμού βολών, συνολικής ενέργειας, χορήγησης αντιγλαυκωματικής αγωγής μετά την πρώτη ημέρα.
Αποτελέσματα: Στις ομάδα Α και Β, στην υποομάδα με χαμηλή δόση ενέργειας και στις 2 υποκατηγορίες δεν εμφανίστηκε αύξηση της ΕΟΠ. Στις ίδιες ομάδες με υψηλότερο ποσό βολών και ενέργειας η αύξηση της ΕΟΠ ήταν έως 2,1mmHg. Τόσο στην ομάδα Γ αλλά κυρίως στην ομάδα Δ, το ποσοστό των οφθαλμών με αύξηση ΕΟΠ πάνω από 5mmHg ήταν ανησυχητικά υψηλό.
Συμπεράσματα: Η σταδιακή αύξηση της ΕΟΠ σε γλαυκωματικούς ασθενείς μετά από LASER οπίσθια περιφακιοτομή είναι δεδομένη. Σε κάποιες κατηγορίες ασθενών αντιγλαυκωματική αγωγή μετά την πρώτη ημέρα, δεν είναι απαραίτητη.
Για να δείτε την ολοκληρωμένη παρουσίαση σε μορφή PDF, κάντε κλικ εδώ (2ΜΒ)